Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Erdogan bude rokovať o vstupe Švédska do NATO s Kristerssonom

Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdoga. Foto: TASR/AP

Predseda švédskej vlády Kristersson vo štvrtok povedal, že je pripravený vycestovať do Ankary, aby apeloval na Turecko, nech podporí snahy jeho krajiny o vstup do NATO.

Istanbul 21. októbra (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prijal žiadosť nového švédskeho premiéra Ulfa Kristerssona o návštevu Turecka. Kristersson tam chce rokovať o prekonaní námietok Ankary voči vstupu Švédska a Fínska do Severoatlantickej aliancie. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na piatkové správy tureckých médií.

"Nový švédsky premiér požiadal o stretnutie. Povedal som našim priateľom, aby to stretnutie bolo... Budeme o týchto záležitostiach hovoriť v našej krajine," uviedol Erdogan podľa súkromnej televízie NTV počas spiatočného letu z Azerbajdžanu.

Predseda švédskej vlády Kristersson vo štvrtok povedal, že je pripravený vycestovať do Ankary, aby apeloval na Turecko, nech podporí snahy jeho krajiny o vstup do NATO.

Švédsko a Fínsko sa tento rok rozhodli upustiť od svojej dlhoročnej politiky neangažovanosti a v reakcii na inváziu Ruska na Ukrajinu podali žiadosti o vstup do NATO. Turecko sa však vyhráža, že zmarí tieto ich snahy, ak mu nevydajú desiatky osôb, ktoré Ankara obviňuje z terorizmu. Švédsko a Fínsko preto v júni uzavreli s Tureckom nezáväznú dohodu, ktorá tieto dve severské krajiny zaväzuje "dôkladne" preskúmať žiadosti Ankary o vydanie ľudí podozrivých z pokusu o prevrat v Turecku z roku 2016, ako aj o vydanie kurdských militantov.

Kristersson uviedol, že jeho cieľom je ukázať tureckému lídrovi, že Švédsko a Fínsko "robia, čo sľúbili", aby naplnili svoju dohodu s Ankarou a uvoľnili svoju cestu do NATO. Erdogan však uviedol, že postoj Ankary sa nezmení a vyzval Švédsko a Fínsko, aby odovzdali "teroristov" žiadaných tureckými úradmi.

"Kým ich nedostaneme späť, veci na úrovni parlamentu nebudú fungovať," uviedol Erdogan. Vstup Fínska a Švédska do NATO musia totiž schváliť parlamenty všetkých 30 členských krajín Aliancie. Zatiaľ tak spravilo 28 krajín a vstupné protokoly musia ratifikovať už iba turecký a maďarský parlament, uvádza sa na oficiálnom webe Parlamentného zhromaždenia NATO.