Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Erdogan: Krízu medzi Ruskom a Ukrajinou zhoršuje Západ a médiá

Turecký prezdient Recep Tayyip Erdogan, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Erdogan po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským prízvukoval, že chce, aby sa v Turecku konal krízový summit Ukrajina-Rusko.

Ankara 4. februára (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil Západ zo zhoršovania krízy medzi Ruskom a Ukrajinou a kritizoval tiež postoj šéfa Bieleho domu Joea Bidena. V piatok o tom informovali turecké médiá, píše agentúra AFP.

"Západ zatiaľ nijako neprispel k vyriešeniu tejto záležitosti. Môžem povedať, že to len zhoršuje," povedal Erdogan tureckým novinárom počas štvrtkového letu z Kyjeva. Dodal, že americký prezident Biden "dosiaľ nebol schopný ukázať pozitívny prístup".

AFP približuje, že Erdogan sa usiluje stavať Turecko, ktoré je členom Severoatlantickej aliancie (NATO), do pozície neutrálneho sprostredkovateľa pre Moskvu i Kyjev.

Erdogan po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským prízvukoval, že chce, aby sa v Turecku konal krízový summit Ukrajina-Rusko. Erdogan dodal, že šéf Kremľa Vladimir Putin na jeho návrh "odpovedal pozitívne".

Prezident Turecka kritizoval i spôsob, akým o konflikte medzi Moskvou a Kyjevom informujú medzinárodné médiá, ktoré sa podľa jeho slov opierajú najmä o hodnotenia amerických tajných služieb.

"Som presvedčený, že eskalácia tejto záležitosti medzi Ukrajinou a Ruskom zo strany medzinárodných médií spôsobila viac škôd ako dobra," citovala jeho slová stanica CNN Türk.

Erdogan tiež ocenil prístup k Ukrajine zo strany bývalej nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a uviedol, že Európa od jej odchodu z politiky trpí "vážnym problémom na úrovni líderstva".