Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Erdogan nevylučuje stretnutie so sýrskym prezidentom Asadom

Turecký prezident Joe Biden Recep Tayyip Erdogan, foto z archívu. Foto: TASR/AP

V politike nie je priestor na roztrpčenie, dodal turecký prezident.

Istanbul 23. novembra (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu povedal, že nevylučuje možné stretnutie so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Turecko podporuje povstalcov, ktorí sa usilujú zvrhnúť Asadov režim a Erdogan označil sýrskeho prezidenta za "vraha", píše AFP.

Ankara prerušila diplomatické vzťahy s Damaskom v marci 2012, krátko po začiatku vojnového konfliktu v Sýrii, a v roku 2016 spustila na severe tejto krajiny prvú zo série svojich vojenských operácií, píše agentúra Reuters.

Na otázku reportérov o možnom stretnutí so sýrskym prezidentom Erdogan v stredu povedal, že "je to možné". "V politike nie je priestor na roztrpčenie. Nakoniec, sú podnikané kroky za čo najpriaznivejších podmienok," dodal.

Turecká armáda v uplynulých dňoch letecky útočila proti kurdským cieľom v Iraku a Sýrii a Erdogan v utorok pohrozil aj spustením pozemnej operácie.

Turecké nálety boli reakciou na bombový útok v Istanbule 13. novembra, pri ktorom prišlo o život šesť ľudí a 81 utrpelo zranenia. Ankara z útoku obvinila Stranu kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Európska únia i Spojené štáty zaradili na zoznam teroristických organizácií. PKK vedie od roku 1984 ozbrojený boj proti tureckému štátu.