Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Erdogan: Nezhody vo východnom Stredomorí je možné riešiť rokovaniami

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Obaja lídri sa rozprávali prostredníctvom videokonferencie, informovala turecká strana.

Istanbul 16. septembra (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu nemeckej kancelárke Angele Merkelovej povedal, že nezhody vo východnom Stredomorí je možné vyriešiť prostredníctvom rokovaní, informovala agentúra DPA.

Obaja lídri sa rozprávali prostredníctvom videokonferencie, informovala turecká strana.

Erdogan na rozhovoroch uviedol, že nezhody je možné vyriešiť diskusiami, ale iba konštruktívnym a spravodlivým prístupom.

Poznamenal, že pozícia európskych krajín v otázke východného Stredomoria musí byť konzistentná. Dodal, že bude pokračovať v uplatňovaní rozhodnej politiky, pokiaľ ide o práva Turecka.

Očakáva sa, že táto téma bude dominovať na nasledujúcom summite EÚ 24. - 25. septembra, poznamenala DPA.

Turecko a Grécko, susedia a spojenci v NATO, sa už dlhší čas sporia o zásoby zemného plynu a námorné hranice. Obidve strany si nárokujú právo na prieskum a ťažbu energetických zdrojov v tej istej časti východného Stredomoria. Napätie stúplo v júli po tom, čo Turecko vyslalo do sporných vôd seizmické výskumné plavidlo. Spojenci Európskej únie vyslali do tohto regiónu svoje lode, aby pomohli Grécku potvrdiť jeho nároky. Ankara aj Atény medzitým uskutočňovali v oblasti manévre s fregatami a stíhačkami. Nemecko v súčasnosti predsedá Rade EÚ a Merkelová sa snaží zmierniť toto napätie.