Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Erdogan otvoril impozantnú novú mešitu na hlavnom námestí v Istanbule

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Je to už tretia impozantná mešita, ktorú Erdogan otvoril vo svojom rodnom meste Istanbul.

Istanbul 28. mája (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok slávnostne otvoril impozantnú novú mešitu na námestí Taksim v Istanbule. Splnil tým dlhoročný sľub, že na hlavnom verejnom mestskom priestranstve, ktoré sa stalo symbolom modernej tureckej republiky, postaví moslimskú modlitebňu. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

V obrovskej mešite pre 3000 veriacich na námestí Taksim sa k Erdoganovi pripojili desiatky modliacich sa ľudí v rúškach. Námestie sa pritom v roku 2013 stalo miestom masových protivládnych protestov, vyvolaných plánmi vlády na výstavbu v priľahlom parku Gezi, ktorý mal byť odstránený. Protesty sa rozšírili na celonárodnú úroveň a zabité boli na nich desiatky protestujúcich, tisíce ďalších utrpeli zranenia. Úrady v posledných rokoch zakazovali demonštrácie na Taksime.

V piatok sa stovky ďalších ľudí modlili aj pred novou mešitou.

Turecký líder, ktorý si počas 18 rokov v úrade neustále upevňuje moc, podporovateľom svojej islamsky orientovej vládnej strany dlho sľuboval mešitu na Taksime a vravel, že je nepochopiteľné, že hlavné námestie Istanbulu jednu už nemá.

Kritici však tvrdia, že výstavba mešity je súčasťou Erdoganových plánov oslabiť odkaz Mustafu Kemala Atatürka, ktorý po páde Osmanskej ríše založil sekulárne orientovanú republiku. Kultúrne centrum na Taksime, ktoré je pomenované po Atatürkovi a je vnímané ako symbol jeho posolstva, zbúrali a nahradila ho nová stavba, kde bude sídliť opera.

"Mešita na Taksime stojí v Istanbule po takmer 50-ročnom zápase," povedal Erdogan v prejave po piatkových modlitbách. Tvrdil tiež, že plány na mešitu pochádzajú už z rusko-tureckej vojny z rokov 1877 – 1878.

Je to už tretia impozantná mešita, ktorú Erdogan otvoril vo svojom rodnom meste Istanbul. Obrovskú mešitu Čamlica, postavenú na vysokom kopci, otvorili pre verejnosť v marci 2019. Vlani Erdogan premenil ikonický byzantský kresťanský chrám Hagia Sofia – z ktorého sa stala mešita a potom múzeum –, znova na mešitu.

Erdogan podľa vlastných slov dúfa, že mešita na Taksime "bude nasledujúce storočia nášmu mestu svietiť ako olejová lampa".