Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Erdogan oznámil, že Hagia Sofia sa opäť zmení na mešitu

Na archívnej snímke interiér chrámu Hagia Sofia v tureckom Istanbule.- Foto: TASR - Pavol Demeš

Vyhlásenie prichádza po tom, čo turecký najvyšší správny súd anuloval nariadenie z roku 1934, na základe ktorého sa Hagia Sofia stala múzeom.

Ankara 10. júla (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok oznámil, že byzantská bazilika Hagia Sofia v Istanbule sa opäť stane mešitou. Informovala o tom agentúra AFP.

Do správy ju dostane Riaditeľstvo pre náboženské záležitosti (Diyanet).

Vyhlásenie prichádza po tom, čo turecký najvyšší správny súd anuloval nariadenie z roku 1934, na základe ktorého sa Hagia Sofia stala múzeom.

Táto bývalá bazilika, v ktorej boli korunovaní byzantskí cisári, bola postavená v 6. storočí n. l. pri vstupe do Bosporskej úžiny a prírodného prístavu Zlatý roh.

Mešitou sa stala v 15. storočí, po dobytí Konštantínopola osmanskými Turkami v roku 1453. Ako múzeum začala budova slúžiť v 30. rokoch 20. storočia za vlády Mustafu Kemala Atatürka, ktorý bol zakladateľom sekulárneho moderného tureckého štátu.

Prezident Erdogan, ktorý sa od svojho nástupu k moci posunul k náboženskému konzervativizmu a politickému islamu, uviedol, že premena Hagie Sofie na múzeum bola "veľkou chybou".

Premena Hagie Sofie na mešitu je provokáciou pre celý civilizovaný svet


Rozhodnutie Turecka o premene bývalého byzantského chrámu Hagia Sofia v Istanbule na mešitu je "otvorenou provokáciou pre celý civilizovaný svet", vyhlásilo v piatok Grécko.

Ako uviedla grécka ministerka kultúry Lina Mendoniová, "nacionalizmus, ktorý prejavil (turecký) prezident (Recep Tayyip) Erdogan, vracia jeho krajinu späť o šesť storočí".

Podľa agentúry AFP Mendoniová vyhlásila, že rozsudok súdu "absolútne potvrdzuje, že v Turecku neexistuje nezávislá spravodlivosť".