Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Erdogan pre vojnu v Gaze zrušil plány na návštevu Izraela

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan 23. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Turecký prezident je podľa AFP horlivým zástancom Palestínčanov, no v prvých dňoch vystupoval umiernenejšie a obe strany konfliktu vyzýval na zdržanlivosť.

Istanbul 25. októbra (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu oznámil, že ruší plány na návštevu Izraela v súvislosti s podľa neho "nehumánnou" izraelskou vojnou proti militantom Hamasu v pásme Gazy. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Mali sme plán ísť do Izraela, bol však zrušený, nepôjdeme tam," povedal Erdogan poslancom vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) v tureckom parlamente.

Zároveň dodal, že militantné hnutie Hamas považuje za "osloboditeľov" bojujúcich za svoje vlastné, palestínske územie.

Erdogan ešte v utorok obvinil Bezpečnostnú radu Organizácie Spojených národov (BR OSN) z toho, že svojím údajným proizraelským postojom prehlbuje súčasnú krízu v Gaze. Turecký prezident je podľa AFP horlivým zástancom Palestínčanov, no v prvých dňoch vystupoval umiernenejšie a obe strany konfliktu vyzýval na zdržanlivosť. Jeho postoj sa však zásadne zmenil po minulotýždňovom výbuchu v nemocnici al-Ahlí v meste Gaza, ktorý v celom moslimskom svete vyvolal mohutnú vlnu protestov.

Militantné hnutie Hamas tvrdí, že smrtiacu explóziu v nemocnici spôsobil izraelský útok. Izrael to však popiera a uvádza, že výbuch spôsobila palestínska raketa, ktorá po odpálení smerom na Izrael spadla v zástavbe na palestínskom území. Izraelskú verziu podporili analýzy tajných služieb USA, Francúzska a Kanady. Americké tajné služby odhadli počet zabitých na 100 až 300.