Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Erdogan sa 5. marca stretne s Putinom, Merkelovou a Macronom

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Erdogan nespresnil, kde sa bude summit konať. Jeho oznámenie ale prišlo deň po tom, ako Macron s Merkelovou uviedli, že sa chcú s ním aj s Putinom stretnúť a hľadať politické riešenie krízy v Idlibe.

Istanbul 22. februára (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu oznámil, že s lídrami Ruska, Francúzska a Nemecka usporiada 5. marca summit, na ktorom prediskutujú situáciu v provincii Idlib na severozápade Sýrie, ktorá je poslednou významnou baštou povstalcov v Sýrii. Informovala o tom agentúra AFP.

"Stretneme sa 5. marca a prediskutujeme tieto otázky," povedal Erdogan v prejave v televízii. Vyjadril sa tak po tom, ako piatok absolvoval konferenčný telefonát s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a následne ešte samostatný telefonát s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Erdogan nespresnil, kde sa bude summit konať. Jeho oznámenie ale prišlo deň po tom, ako Macron s Merkelovou uviedli, že sa chcú s ním aj s Putinom stretnúť a "hľadať politické riešenie krízy" v Idlibe, informoval úrad nemeckej kancelárky.

Sýrske vládne sily podporované ruským letectvom začali vlani ofenzívu proti poslednej významnej bašte povstalcov podporovaných Tureckom, ktorou je región okolo mesta Idlib na severozápade krajiny. Podľa údajov OSN utieklo od začiatku decembra pred postupujúcimi vojskami a násilnosťami už približne 900.000 obyvateľov.

Ruská delegácia v stredu odmietla odsúhlasiť výzvu Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) na obnovenie prímeria na severozápade Sýrie. Turecko zase pohrozilo, že v Idlibe spustí novú vojenskú operáciu, ak sa armáda sýrskeho režimu podporovaná Moskvou, pod ktorej intenzívnu paľbu sa v ostatnom čase dostalo, do konca februára nestiahne.