Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Erdogan sa pred summitom NATO stretne s lídrami Švédska a Fínska

Na archívnej snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, 22. júna 2022. Foto: TASR/AP

Turecký prezident uviedol, že kolegom z NATO vysvetlí "pokrytectvo" Fínska a Švédska týkajúce sa "teroristických organizácií" pomocou "dokumentov, informácií a snímok".

Madrid 28. júna (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v utorok v Madride stretne so švédskou premiérkou Magdalenou Anderssonovou a s fínskym prezidentom Saulim Niinistöom, aby s nimi prediskutoval odmietavý postoj Ankary v súvislosti so snahou Helsínk a Štokholmu o vstup do NATO. Informovala o tom agentúra DPA.

"Urobíme všetko potrebné v súlade s právami a záujmami našej krajiny," povedal podľa vládnych zdrojov Erdogan pred odletom do Madridu.

Erdogan obvinil Fínsko a Švédsko z podpory teroristických skupín a podľa komentátorov nepreukázal pred rokovaniami, že by bol pripravený na kompromis. Turecký prezident uviedol, že kolegom z NATO vysvetlí "pokrytectvo" Fínska a Švédska týkajúce sa "teroristických organizácií" pomocou "dokumentov, informácií a snímok".

Erdogan obviňuje obe severské krajiny, že podporujú Stranu kurdských pracujúcich (PKK) a kurdské milície YPG, ktoré Ankara označuje za teroristické skupiny. Na rokovaniach Turecka s Fínskom a so Švédskom sa zúčastní aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v nádeji, že zabráni, aby turecká pozícia voči švédskym a fínskym snahám o členstvo zatienila prvý deň summitu NATO.

Lídri 30-člennej obrannej aliancie sa stretávajú v španielskom hlavnom meste, aby prijali novú strategickú koncepciu a dohodli sa na posilnení východného krídla NATO vo svetle ruskej invázie na Ukrajinu.