Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Erdogan: Stredozemné more je poznačené krvou a slzami

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan počas uvítacieho ceremoniálu v Sarajeve v Bosne v utorok 6. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Vzťahy medzi susednými krajinami a členmi Severoatlantickej aliancie sú dlhodobo napäté.

Berlín 27. septembra (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opäť ostro skritizoval Grécko za postup voči utečencom v Stredozemnom mori. TASR informuje podľa agentúry DPA.

"Nesúhlasíme s tým, aby boli Egejské a Stredozemné more poznačené krvou, slzami alebo nepriateľstvom," uviedol v utorok turecký prezident. "Z celého srdca chceme mier a pokoj," dodal.

Erdogan už minulý týždeň v utorok na všeobecnej rozprave Valného zhromaždenia OSN v New Yorku skritizoval Grécko a obvinil ho z nezákonného a "drzého odstrkovania", informuje tlačová agentúra DPA.

Ankara tiež obviňuje Grécko z militarizácie ostrovov vo východnej časti Egejského mora, čím podľa tureckých predstaviteľov porušuje medzinárodné zmluvy. Zbrane v Západnej Trácii a na ostrovoch pre nás nič neznamenajú, pretože naša sila a schopnosti ďaleko prevyšujú ich, povedal Erdogan podľa tureckej štátnej tlačovej agentúry Anadolu. V pondelok vyhlásil, že jeho vláda bude brániť práva a záujmy svojej krajiny proti Grécku všetkými potrebnými prostriedkami. Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis opakovane ponúkol tureckému prezidentovi rokovanie. Erdogan sa však doteraz odmietol stretnúť s gréckymi predstaviteľmi.

Vzťahy medzi susednými krajinami a členmi Severoatlantickej aliancie sú dlhodobo napäté. Ankara tvrdí, že Grécko militarizáciou ostrovov porušuje Lausannskú zmluvu z roku 1923 aj Parížsku zmluvu z roku 1947.

Atény zdôvodňujú prítomnosť svojich vojakov právom na sebaobranu a hrozbou zo strany Turecka, pripomína DPA.