Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Erdogan: Turecko plánuje v Náhornom Karabachu otvoriť svoj konzulát

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev (vpravo) a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pózujú v meste Šuša v Náhornom Karabachu 15. júna 2021. Foto: TASR/AP

Na základe dohody o prímerí Jerevan odstúpil svojmu susedovi územia, ktoré obsadil začiatkom 90. rokov – vrátane mesta Šuša, považovaného Arménmi a Azerbajdžancami za kolísku svojej kultúry.

Baku/Šuša 15. júna (TASR) - Turecko plánuje čoskoro otvoriť svoj konzulát v strategicky významnom meste Šuša, ktoré spojenecký Azerbajdžan opätovne dobyl počas vlaňajšej vojny s Arménskom o sporný región Náhorný Karabach. Počas utorňajšej návštevy tohto mesta to povedal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý sa tam stretol aj s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom.

Ako píše agentúra DPA, Erdogan ocenil "oslobodenie" mesta Šuša spod arménskeho "útlaku". Alijev sa svojmu "bratovi" Erdoganovi znova poďakoval za jeho podporu v boji o Náhorný Karabach. Obaja zdôraznili, že chcú vzájomné vzťahy Ankary a Baku naďalej prehlbovať a tiež plánujú užšiu spoluprácu v oblasti obranného priemyslu.

Erdogan prisľúbil Azerbajdžanu pomoc, ak by ho napadla iná krajina. Spolu s Alijevom sa podľa agentúry AFP zaviazali k "vzájomnej podpore v prípade hrozby či útoku na ich nezávislosť a územnú celistvosť zo strany tretej krajiny". Podobnú dohodu uzatvorili Arménsko a Rusko, pripomína AFP.

Arménske ministerstvo zahraničných vecí Erdoganovu návštevu v symbolickom meste Šuša ostro odsúdilo a nazvalo ju priamou provokáciou proti mieru v regióne a bezpečnosti. V Arménsku spustila mierová dohoda politickú krízu, ktorú sa premiér Nikol Pašinjan rozhodol vyriešiť odstúpením z funkcie, aby sa mohli konať predčasné voľby. Tie sa uskutočnia 20. júna.

Turecko bolo kľúčovým podporovateľom Azerbajdžanu v ozbrojenom konflikte, ktorý vypukol 27. septembra 2020 a skončil sa po šiestich týždňoch bojov prímerím, sprostredkovaným Ruskom. Boje si vyžiadali viac ako 6000 mŕtvych vojakov, zahynulo aj vyše 140 civilistov. Azerbajdžan zvíťazil najmä vďaka nasadeniu tureckých dronov, konštatuje DPA.

Na základe dohody o prímerí Jerevan odstúpil svojmu susedovi územia, ktoré obsadil začiatkom 90. rokov – vrátane mesta Šuša, považovaného Arménmi a Azerbajdžancami za kolísku svojej kultúry.