Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Erdogan: Ukrajina a Rusko sa dohodli na vývoze obilnín

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Erdogan neuviedol, o aký čas sa obilninová dohoda predĺžila.

Ankara 18. marca (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu oznámil predĺženie dohody, ktorá umožňuje vývoz ukrajinských obilnín cez Čierne more aj po invázii Ruska na Ukrajinu. Na predĺžení dokumentu, ktorý mal prestať platiť 19. marca, sa pri rozhovoroch dohodli obe tieto krajiny. Správu priniesli tlačové agentúry AFP, DPA a AP.

Erdogan neuviedol, o aký čas sa obilninová dohoda predĺžila.

"Pri našich rozhovoroch s oboma stranami sme zaistili predĺženie dohody, ktorá mala vypršať 19. marca," povedal Erdogan vo vysielaní tureckej televízie, len niekoľko hodín pred tým, ako mala dohoda o polnoci prestať platiť.

Erdogan sa poďakoval Ukrajine, Rusku a OSN za ich snahu dosiahnuť dohodu, ktorú označil za "životne dôležitú pre stabilitu zásobovania sveta potravinami".

Dohoda umožní prúdenie obilnín z Ukrajiny do štátov v Afrike, na Blízkom východe a v Ázii, kde silnie hrozba hladomoru a nárast cien potravín spôsobuje schudobnenie ďalších ľudí.

V rámci dohody dosiaľ vyše 800 lodí dopravilo na svetové trhy 25 miliónov ton obilnín, informoval turecký prezident.

Čiernomorská obilninová iniciatíva bola prvýkrát dohodnutá vlani v júli na rokovaniach Turecka, OSN, Ukrajiny a Ruska a potom bola ešte predĺžená v novembri. V prípade, že by sa nedosiahlo ďalšie predĺženie, vypršať mala už o niekoľko hodín.

Dohoda uvoľňuje milióny ton obilnín a ďalších potravín, ktoré by inak uviazli na Ukrajine, a to z dôvodu ruskej invázie a blokády ruských bojových lodí.

Umožňuje prevoz cez tri čiernomorské ukrajinské prístavy, pričom Turecko hrá úlohu koordinátora.

Ukrajinský vicepremiér Olexander Kubrakov v tvíte v sobotu napísal, že dohoda bola predĺžená o 120 dní, ale Erdogan takéto predĺženie nepotvrdil. Ukrajina, Turecko a OSN presadzovali 120-dňové predĺženie, ale Rusko chcelo obnovenie dohody len o 60 dní.

Ukrajina ďakuje OSN a Turecku


Ukrajinský vicepremiér a minister infraštruktúry Olexandr Kubrakov sa v sobotu poďakoval OSN a Turecku za oddanosť dohode, ktorá aj počas invázie Ruska umožňuje vývoz obilnín z Ukrajiny cez Čierne more do ostatných častí sveta. Podľa ministra dohoda, ktorá mala vypršať už o niekoľko hodín, bola teraz predĺžená o 120 dní. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Čiernomorská obilninová iniciatíva je predĺžená o 120 dní. Sme vďační Antóniovi Guterresovi, Organizácii Spojených národov, prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi, ministrovi Hulusimu Akarovi a všetkým našim partnerom za to, že sa držia podmienok dohody," napísal na Twitteri ukrajinský minister Kubrakov. "Vďaka nášmu spoločnému úsiliu už bolo na svetové trhy dopravených 25 miliónov ton ukrajinských obilnín," dodal.

Podľa Ruska sa dohoda predĺži o 60 dní



Rusko tvrdí, že počas rokovaní sa dohodli na 60-dňovom predĺžení, ale ukrajinský vicepremiér a minister infraštruktúry Olexandr Kubrakov už skôr na Twitteri informoval o 120-dňovom predĺžení.

Turecko a Organizácia Spojených národov nespresnili, ako dlho bude predĺženie trvať.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v sobotu vyhlásila, že Moskva sa dohodla na 60-dňovom predĺžení. "Vidíme správy od aktérov obilninovej dohody, že bola predĺžená o 120 dní. My opakovane tvrdíme..., že ruská strana upozorňovala všetkých aktérov dohody, že sa predlžuje o 60 dní," citovala Zacharovovú ruská tlačová agentúra Interfax.