Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

Erdogan vedľa gréckeho premiéra potvrdil, že z chrámu bude mešita

Na archívnej snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Po dlhých reštaurátorských prácach mešitu otvorili presne pred týždňom a moslimovia sa v nej po prvýkrát modlili v piatok.

Ankara 13. mája (TASR) - Turecký prezident Recep Tayipp Erdogan v pondelok potvrdil, že niekdajší byzantský Chrám svätého Spasiteľa v Chóre, ktorý osmanskí Turci po dobytí Carihradu premenili na mešitu Kariye a neskoršie moderné Turecko z neho urobilo múzeum, bude opäť slúžiť ako mešita. Erdogan sa pre tento krok rozhodol dávnejšie aj napriek nesúhlasu gréckeho premiéra Kyriakosa Mitsotakisa, s ktorým sa stretol v pondelok. TASR informuje podľa správ agentúry AFP a denníka Kathimerini.

"Mešita Kariye bude vo svojej novej podobe otvorená pre každého," uviedol Erdogan počas tlačovej konferencie s Mitsotakisom.

Po dlhých reštaurátorských prácach mešitu otvorili presne pred týždňom a moslimovia sa v nej po prvýkrát modlili v piatok. Interiér zdobia fresky posledného súdu zo 14. storočia, ktoré si kresťania dodnes vážia.

Grécky premiér v pondelok navštívil Ankaru a prezidenta Erdogana. Na stretnutí sa zúčastnili aj ministri zahraničných vecí a diplomati. Cieľom schôdzky bolo udržať pozitívnu atmosféru a otvorené komunikačné kanály medzi krajinami a zachovať pokoj v Egejskom mori, komentuje grécky denník Kathimerini.