Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Erdogan: Výbuch v Istabule by mohol byť teroristickým činom

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Explózia sa odohrala v nedeľu o 16.20 h miestneho času (14.20 h SEČ). Zranilo sa pri nej najmenej 53 osôb.

Istanbul 13. novembra (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odsúdil nedeľňajší výbuch na istanbulskej Triede nezávislosti a naznačil, že by mohlo ísť o teroristický čin. Dodal, že počet obetí explózie stúpol na najmenej šesť. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

"Príslušné zložky pátrajú po páchateľoch, ktorí stoja za týmto podlým útokom," vyhlásil Erdogan na tlačovej konferencii. Podľa tureckého prezidenta by bolo nesprávne s určitosťou označiť explóziu za teroristický čin, aj keď "prvotné náznaky svedčia o terorizme".

Explózia sa odohrala v nedeľu o 16.20 h miestneho času (14.20 h SEČ). Zranilo sa pri nej najmenej 53 osôb. Video z incidentu zverejnené na sociálnych sieťach zobrazuje výbuch, plamene a ľudí, ktorí sa z pešej zóny snažia utiecť. Na ďalších záberoch z miesta explózie sú sanitky, hasičské autá a polícia. Nateraz nie je jasné, čo výbuch spôsobilo.

Istanbulská Trieda nezávislosti je medzi návštevníkmi i miestnymi obyvateľmi veľmi obľúbená; nachádzajú sa na nej viaceré obchody a reštaurácie, ktoré boli bezprostredne po výbuchu uzavreté.

AP uvádza, že turecká Štátna rada pre monitorovanie vysielania (RTÜK) medzičasom dočasne zakázala médiám informovať o výbuchu a vysielať zábery z miesta nešťastia.