Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Erdogan vyzval Putina, aby predĺžil dohodu o vývoze obilia z Ukrajiny

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vystupuje na 77. zasadnutí Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov v utorok 20. septembra 2022 v sídle OSN. Foto: TASR/AP

Platnosť dohody o vývoze obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov sprostredkovaná OSN a Tureckom vyprší koncom novembra.

Istanbul 29. septembra (TAR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok vyzval svojho ruského kolegu Vladimira Putina, aby podnikol kroky na zníženie napätia na Ukrajine. Zároveň ho požiadal, aby predĺžil dohodu vývoze obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov. Po telefonáte oboch lídrov to uviedla kancelária tureckého prezidenta. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters.

Erdogan citoval aj plány Moskvy pripojiť štyri okupované oblasti na juhu a východe Ukrajiny k Rusku. Turecko s tým nesúhlasí a požiadal Putina, aby dal mierovým rokovaniam ďalšiu šancu, oznámila kancelária tureckého prezidenta.

Platnosť dohody o vývoze obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov sprostredkovaná OSN a Tureckom vyprší koncom novembra. Predĺžiť ju možno s podporou všetkých zúčastnených strán – Ruska, Ukrajiny, Turecka a OSN, vysvetľuje Reuters.

Obaja lídri hovorili tiež o situácii s plynovodmi Nord Stream v Baltskom mori. Ruský prezident označil úniky z týchto plynovodov za "medzinárodný terorizmus", uviedol Kremeľ po telefonáte vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP.

Turecko zdieľa s Ruskom a Ukrajinou námornú hranicu v Čiernom mori a s oboma krajinami udržuje dobré vzťahy. Ankara vyslovila podporu Kyjevu, no zároveň odmieta zaviesť sankcie voči Moskve.