Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Eritrea stiahne svoje jednotky z etiópskeho Tigraja

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obyvatelia Tigraja informovali ľudskoprávne skupiny a novinárov o masakroch, sexuálnom násilí a mimosúdnych popravách civilistov, ktorých sa dopúšťajú bezpečnostné sily v regióne.

Addis Abeba 26. marca (TASR) - Eritrea stiahne svoje jednotky zo severoetiópskeho štátu Tigraj v snahe ukončiť dlhotrvajúci konflikt, v ktorom dochádzalo k páchaniu zverstiev voči civilistom, povedal v piatok etiópsky premiér Abiy Ahmed. Informovala o tom agentúra AFP.

"V rámci diskusie s eritrejským prezidentom Isaiasom Afwerkim počas mojej návštevy v Asmare vláda v Eritrei súhlasila, že stiahne svoje jednotky z etiópskej hranice," napísal Abiy vo vyhlásení na Twitteri.

Dlhodobé napätie v Tigraji sa vystupňovalo vlani na jeseň, keď vláda premiéra Abiya Ahmeda zasiahla vojensky proti jednotkám verným Tigrajskému ľudovo-oslobodzovaciemu frontu (TPLF). Vtedy sa v štáte Tigraj napriek nesúhlasu federálnej vlády konali regionálne voľby. Premiér Abiy 4. novembra 2020 oznámil začiatok vojenskej operácie proti jednotkám TPLF, pri ktorej prišli o život stovky ľudí a vyše 50.000 ušlo do susedného Sudánu. Abiy 28. novembra deklaroval víťazstvo vládnych jednotiek nad vzbúrencami. TPLF však vyhlásil, že je odhodlaný pokračovať v bojoch, ktoré v tejto oblasti stále pokračujú.

Ozbrojený konflikt v štáte Tigraj na severe Etiópie má závažné dôsledky v humanitárnej oblasti. Obyvatelia Tigraja informovali ľudskoprávne skupiny a novinárov o masakroch, sexuálnom násilí a mimosúdnych popravách civilistov, ktorých sa dopúšťajú bezpečnostné sily v regióne.