Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Eritrejské vojská sa sťahujú z etiópskeho štátu Tigraj

Na archívnej snímke z 8. mája 2021 príslušníci etiópskych vládnych jednotiek sa vezú na korbe nákladného auta na ceste neďaleko mesta Agula, severne od Mekele, hlavného mesta regiónu Tigraj na severe Etiópie. Foto: TASR/AP

Krvavý ozbrojený konflikt v tomto zväzovom štáte Etiópie vypukol v novembri 2020 a trval zhruba dva roky.

Addis Abeba 22. januára (TASR) - Eritrejskí vojaci sa začali sťahovať z etiópskeho štátu Tigraj, kde bojovali proti miestnym povstalcom po boku vládnych síl. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej má stiahnutie eritrejských vojsk kľúčový význam pre ukončenie vojny v Tigraji.

Krvavý ozbrojený konflikt v tomto zväzovom štáte Etiópie vypukol v novembri 2020 a trval zhruba dva roky. Vlani 2. novembra podpísali predstavitelia etiópskej vlády a tigrajských povstalcov mierovú dohodu.

Povstalci sa v rámci dohody uzavretej v juhafricke Pretórii zaviazali k odovzdaniu zbraní a tomu, že opäť podriadia Tigraj autorite centrálnej etiópskej vlády. Addis Abeba výmenou za to súhlasila s tým, že otvorí región pre zúfalo potrebné dodávky potravín a humanitárnej pomoci.

Dohoda z Pretórie však neobsahovala klauzulu o odsune eritrejských vojsk, ktoré Spojené štáty a aktivisti obviňovali z jedných z najhorších masakrov spáchaných počas vojny v Tigraji.

USA a EÚ v ostatných týždňoch vyvíjali tlak na Etiópiu, aby stiahla svoje jednotky z Tigraja. Správu o "pokračujúcom odsune" eritrejských vojakov potvrdil aj šéf americkej diplomacie Antony Blinken, ktorý to označil za významný pokrok v snahách o implementáciu mierovej dohody.

Podľa správ miestnych obyvateľov začali konvoje eritrejskej armády - pozostávajúce z nákladných vozidiel, autobusov, tankov a diel - odchádzať z tigrajských miest Shire a Adwa, hoci časť vojakov tam stále ešte zostala. Prístup do regiónu je stále obmedzený a tieto správy nie je možné overiť priamo v teréne, píše AFP.