Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Eritrejskí vojaci zabili pri novembrovej masakre v Etiópii stovky ľudí

Ilustračná snímka. Foto: UNICEF

Dlhodobé napätie medzi Addis Abebou a Tigrajským ľudovým oslobodeneckým frontom (TPLF) vyvrcholilo v septembri 2020.

Addis Abeba 26. februára (TASR) - Eritrejskí vojaci bojujúci v etiópskom štáte Tigraj usmrtili počas masakry vlani v novembri stovky ľudí. Informovala o tom v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na ľudskoprávnu organizáciu Amnesty International.

K masakre došlo v meste Aksum v spornom etiópskom štáte Tigraj na severe Etiópie. Pôsobenie eritrejských vojakov v susednej Etiópii je podľa AFP dostatočne doložené, Addis Abeba a Asmara to však odmietajú.

Deprose Muchena, vedúci kancelárie Amnesty pre východ a juh Afriky, povedal, že eritrejské sily počas "besnenia" systematicky chladnokrvne usmrtili stovky civilistov.

"Etiópski a eritrejskí vojaci sa počas ofenzívy s cieľom ovládnuť Aksum dopustili viacerých vojnových zločinov," dodal.

Amnesty International uskutočnila rozhovory s preživšími a využila družicové snímky s cieľom zozbierať informácie o masakre, píše AFP.

Dlhodobé napätie medzi Addis Abebou a Tigrajským ľudovým oslobodeneckým frontom (TPLF) vyvrcholilo v septembri 2020. Vtedy sa v štáte Tigraj napriek nesúhlasu federálnej vlády konali regionálne voľby.

TPLF bol v Etiópii dominantnou politickou silou takmer tri desaťročia predtým, než sa v roku 2018 dostal k moci terajší etiópsky premiér Abiy Ahmed.

Ahmed 4. novembra oznámil začiatok vojenskej operácie proti jednotkám TPLF, pri ktorej prišli o život stovky ľudí a vyše 50.000 ďalších ušlo do susedného Sudánu. Premiér Abiy 28. novembra oznámil víťazstvo vládnych jednotiek nad vzbúrencami. TPLF však vyhlásil, že je odhodlaný pokračovať v bojoch, ktoré v tejto oblasti stále pokračujú.