Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

ESA:Neúspešný štart rakety Vega-C asi zapríčinila súčiastka z Ukrajiny

Ilustračné foto. Foto: TASR – Stephane Corvaja

Raketa Vega-C, ktorá niesla dve družice spoločnosti Airbus, sa 20. decembra zrútila dve a pol minúty po svojom prvom komerčnom štarte z Francúzskej Guyany.

Berlín 3. marca (TASR) - Vyšetrovanie decembrového neúspešného štartu nosnej rakety Vega-C Európskej vesmírnej agentúry (ESA) naznačuje, že príčinou bola chybná súčiastka z Ukrajiny, uviedla v piatok ESA. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Raketa Vega-C, ktorá niesla dve družice spoločnosti Airbus, sa 20. decembra zrútila dve a pol minúty po svojom prvom komerčnom štarte z Francúzskej Guyany.

Francúzska firma Arianespace, ktorá raketu prevádzkovala, vtedy uviedla, že v druhom stupni rakety spozorovala zníženie tlaku, čo viedlo k predčasnému koncu misie.

"Príčinou poruchy bolo postupné poškodenie trysky" druhého stupňa rakety Vega-C, ktorý sa nazýva Zefiro 40, uviedla ESA. Tento komponent, vyrábaný talianskou firmou Avio, postihla "neočakávaná tepelno-mechanická nadmerná erózia" uhlíkovej súčiastky obstaranej na Ukrajine, dodala.

Pierre-Yves Tissier, predstaviteľ firmy Arianespace, povedal, že tento záver bol vyvodený po vyšetrení rovnakých súčiastok, no je potrebné ho potvrdiť ďalšími testami.

ESA dodala, že vyšetrovanie neodhalilo žiadne nedostatky v konštrukcii Zefiro 40.

V decembri išlo už o tretí neúspešný štart z posledných ôsmich pokusov nosných rakiet Vega a Vega C, čo na Európsku vesmírnu agentúru a jej partnerov nevrhá dobré svetlo, píše AP.

"Tento veľmi náročný okamih prekonáme," povedal riaditeľ firmy Arianespace Stéphane Israël. Šéf agentúry ESA Josef Aschbacher dodal, že budú zavedené opatrenia, aby "z tejto krízy vyšli silnejší".