Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

ESA vymenovala piatich nových astronautov, náhradníkom je aj Čech

Americký astronaut Reid Wiseman počas výstupu Foto: TASR/AP

ESA astronautov vyberala z viac ako 22.500 uchádzačov.

Paríž 23. novembra (TASR) - Európska vesmírna agentúra (ESA) v stredu vymenovala piatich nových astronautov, troch mužov a dve ženy. Český vojenský pilot Aleš Svoboda sa stal členom rezervného tímu. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a spravodajskej stanice ČT24.

Novými astronautmi budú Francúzka Sophie Adenotová, Španiel Pablo Álvarez Fernández, Britka Rosemary Cooganová, Belgičan Raphaël Liégeois a Švajčiar Marco Sieber, ktorí doplnia súčasný šesťčlenný tím ESA.

ESA tiež vymenovala prvého "paraastronauta" Brita Johna McFalla, ktorý ako 18-ročný prišiel o nohu pri nehode na motocykli. Spojené kráľovstvo reprezentoval v šprintérskych disciplínach na paralympiáde.

Európska vesmírna agentúra vymenovala aj 11-členný rezervný tím astronautov, do ktorého bol vybraný aj 46-ročný český pilot Aleš Svoboda. Tvoria ho ľudia, ktorí spĺňajú všetky podmienky pre let do kozmu. Na rozdiel od kariérnych astronautov sa však naďalej venujú svojmu zamestnaniu a až v prípade potreby môžu nahradiť niektorého z astronautov.

ESA astronautov vyberala z viac ako 22.500 uchádzačov.