Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Eskalácia násilia po atentáte v Gaze si vyžiadala už desiatky obetí

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Letecký útok izraelských síl, ktorého terčom bol palestínsky militant Bahá abú Atá, vyvolal odvetné salvy raketovej paľby na územie židovského štátu. Vyžiadal si sedem obetí a 30 zranených.

Jeruzalem 12. novembra (TASR) - Najmenej sedem obetí na životoch a desiatky zranených si v utorok vyžiadala eskalácia napätia medzi Izraelom a palestínskymi militantmi po tom, ako armáda židovského štátu pri útoku v pásme Gazy zabila poľného veliteľa palestínskej militantnej skupiny Islamský džihád. S odvolaním sa na informácie zdravotníckych orgánov pásma Gazy a predstaviteľov Izraela o tom informovala agentúra AFP.

Letecký útok izraelských síl, ktorého terčom bol palestínsky militant Bahá abú Atá, vyvolal odvetné salvy raketovej paľby na územie židovského štátu. Po nich nasledovali ďalšie nálety izraelského letectva.

Predstavitelia zdravotníckych orgánov pásma Gazy v tejto súvislosti uviedli, že izraelské nálety si v tejto
palestínskej enkláve vyžiadali sedem obetí na životoch a 30 zranených. Izrael reagoval vyhlásením, že pri bombardovaní sa zameriaval na stanovištia hnutia Islamský džihád, ako aj na pozície, z ktorých boli odpaľované rakety.

Paľba z pásma Gazy spôsobila na území Izraela materiálne škody a niekoľko zranení, pričom najmenej jedna raketa zasiahla obytný dom a ďalšia tesne minula autá na diaľnici. Zasiahnutá bola aj továreň v meste Sderot na juhu Izraela, pričom v zariadení došlo následkom útoku k požiaru. Izraelskí zdravotníci uviedli, že v súvislosti s útokmi ošetrili 39 osôb.

Poľný veliteľ palestínskej militantnej skupiny Islamský džihád Bahá abú Atá prišiel v utorok pred úsvitom o život pri leteckom útoku izraelských síl na jeho dom v pásme Gazy. Najmenej jedna ďalšia osoba-žena bola takisto zabitá pri výbuchu, ktorý sčasti zničil budovu v meste Gaza. Dvaja ďalší ľudia utrpeli zranenia.

Izraelská armáda uviedla vo vyhlásení, že premiér Benjamin Netanjahu schválil operáciu proti Atovi, ktorého Izrael obviňuje z uskutočnenia nedávnej série cezhraničných útokov raketami a dronmi, ako aj zo snajperských útokov a z plánovania ďalších.

Islamský džihád vo vlastnom vyhlásení potvrdil smrť Atu a pohrozil Izraelu odplatou. Niekoľko minút po tomto vyhlásení už bolo počuť paľbu rakiet vystrelených z Gazy smerom na južný Izrael.