Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rusko musí jednému z Nemcovových vrahov zaplatiť odškodné 6000 eur

Na snímke ľudia nesú portrét Borisa Nemcova. Foto: TASR/AP

V zdôvodnení sudcovia argumentujú porušením zákazu neľudského konania počas väzby spomínaného muža.

Štrasburg 25. júla (TASR) - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) uznal dnes v Štrasburgu sťažnosť jedného z odsúdených za vraždu ruského opozičného politika Borisa Nemcova za opodstatnenú a zaviazal Ruskú federáciu, aby mu uhradila 6000 eur odškodného. V zdôvodnení sudcovia argumentujú porušením zákazu neľudského konania počas väzby spomínaného muža. Sťažnosti dvoch jeho spolupáchateľov ESĽP zamietol ako neprípustné, informoval rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Verdikt zatiaľ nie je právoplatný.

Moskovský okresný vojenský súd odsúdil 13. júla na 20 rokov odňatia slobody nepodmienečne Zaura Dadajeva usvedčeného zo spáchania atentátu na Borisa Nemcova.

Jeho štyroch komplicov - bratov Anzora a Šadida Gubaševových, Chamzata Bachajeva a Temirlana Eskerchanova - poslal za mreže na obdobie v rozmedzí od 11 do 19 rokov.

Päticu mužov uznala už skôr porota za vinných z účasti na zabití známeho kritika Kremľa. Prokuratúra následne navrhovala doživotný trest pre Dadajeva a dlhoročné tresty väzenia pre ostávajúcich štyroch mužov.

Nemcova zastrelili 27. februára 2015, keď prechádzal cez most neďaleko Kremľa. Predpokladá sa, že išlo o nájomnú vraždu, jej objednávateľa sa zatiaľ vyšetrovateľom nepodarilo odhaliť.