Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko musí zaplatiť odškodné ľuďom vystaveným policajnému násiliu

Ruskí policajti, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Vo všetkých sedemnástich prípadoch, ktoré riešila súdna inštancia Rady Európy, ruská polícia použila voči zadržaným osobám násilie, aby si vynútila ich priznania.

Brusel/Štrasburg 5. októbra (TASR) - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v utorok rozhodol v neprospech Ruska v najmenej 17 samostatných prípadoch policajného násilia voči zadržaným osobám. Informovala o tom tlačová agentúra Belga.

Prvý rozsudok spája osem rôznych prípadov zlého zaobchádzania zo strany ruskej polície voči osobám zatknutým v rokoch 2007 až 2015. Ide o dílerov drog, osoby podozrivé z krádeže alebo aj o bežných ľudí zadržaných v podnapitom stave.

Vo všetkých prípadoch, ktoré riešila súdna inštancia Rady Európy (RE), ruská polícia použila voči zadržaným osobám násilie, aby si vynútila ich priznania: či už išlo o údery, vykrúcanie rúk alebo v niektorých prípadoch aj o použitie elektrických paralyzérov.

ESĽP upozornil, že polícia všetkých sťažovateľov, ktorí sa obrátili na súd v Štrasburgu, zatkla kvôli podozreniam zo spáchania rôznych trestných činov a priestupkov. Po tom, ako tieto osoby strávili rôznu dobu v rukách vyšetrujúcich orgánov, lekári u nich zistili a potvrdili zranenia rôznej závažnosti.

Súd upozornil, že tieto dôkazy postačujú na potvrdenie skutočností, ktoré uvádza žalujúca strana a ESĽP ich považuje za "dôveryhodné".

Štrasburský súd spresnil, že vysvetlenia poskytnuté Moskvou k všetkým predmetným prípadom "nemožno považovať za uspokojivé a presvedčivé". Dodal, že interné vyšetrovania ruských orgánov týkajúce sa zlého zaobchádzania so zadržanými nepriniesli žiadne výsledky.

Vo všetkých preverovaných prípadoch ESĽP skonštatoval, že v skúmaných prípadoch došlo k porušenie článku 3 Európskeho dohovoru o ľudských právach, ktorý sa týka zákazu mučenia.

Na základe utorňajšieho verdiktu musí Rusko zaplatiť ôsmim sťažovateľom odškodné vo výške od 11.100 do 30.000 eur, celkovo ide o sumu približne 178.000 eur.

spravodajca TASR Jaromír Novak