Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Európsky súd nariadil Gruzínsku, aby zaistilo bezpečnosť Saakašvilimu

Na archívnej snímke bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili. Foto: TASR/AP

Saakašvili minulý týždeň prostredníctvom svojho právnika oznámil, že je ochotný ukončiť svoj protest, ak ho prevezú z väzenskej nemocnice na civilnú súkromnú kliniku.

Štrasburg 16. novembra (TASR) - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu nariadil v utorok Gruzínsku, aby zaistilo bezpečnosť väzneného bývalého prezidenta Michaila Saakašviliho. Nariadenie prišlo v čase rastúcich obáv o jeho zdravie po takmer siedmich týždňoch hladovky, informovala agentúra AFP.

Gruzínsko musí podniknúť kroky na to, aby "informovalo súd o súčasnom zdravotnom stave žiadateľa, zaistilo jeho bezpečnosť vo väznici a poskytlo mu primeranú zdravotnú starostlivosť v období zotavovania sa po hladovke", uviedol ESĽP vo vyhlásení v reakcii na sťažnosť Saakašviliho ohľadne svojho stavu.

Saakašviliho zadržali 1. októbra po jeho návrate do Gruzínska, kde proti nemu vedú viacero trestných konaní. V jednom z nich ho prokuratúra viní zo sprenevery štátnych prostriedkov vo výške deväť miliónov lari (v prepočte 2,6 milióna eur).

Saakašvili minulý týždeň prostredníctvom svojho právnika oznámil, že je ochotný ukončiť svoj protest, ak ho prevezú z väzenskej nemocnice na civilnú súkromnú kliniku. Okrem toho žiada od gruzínskej vlády, aby zostavila konzílium lekárov, ktorí rozhodnú o tom, v akom zariadení sa bude po ukončení hladovky zotavovať.