Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

ESĽP: Talianska polícia týrala demonštrantov na summite G8 v roku 2001

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Súd nariadil Taliansku zaplatiť odškodné medzi 45.000 a 55.000 eur každej z 29 osôb postihnutých policajnou raziou v janovskej škole, kde demonštranti spali.

Paríž 22. júna (TASR) - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) dnes vyniesol verdikt, že talianska polícia týrala protestujúcich počas summitu priemyselne najvyspelejších krajín G8 v Janove v roku 2001, informovala agentúra DPA.

Súd nariadil Taliansku zaplatiť odškodné medzi 45.000 a 55.000 eur každej z 29 osôb postihnutých policajnou raziou v janovskej škole, kde demonštranti spali. Polícia vtedy použila nevyberavú a jasne neprimeranú silu, uviedol súd.

Aj keď protestujúci v škole nekládli žiadny odpor, "systematicky ich bili", dokonca aj tých, ktorí ležali na zemi alebo sedeli so zdvihnutými rukami. Niekoľkí zo sťažovateľov v prípade utrpeli vážne zlomeniny a trvalú fyzickú ujmu.

ESĽP konštatoval, že talianske právne konanie voči policajtom nebolo dostatočné. Obvinili ich z jednoduchého alebo ťažkého ublíženia na zdraví a niektoré obvinenia zrušili, pretože už boli premlčané.