Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Súd pre ľudské práva: Vatikán nemôže byť súdený za priestupky kňazov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Skupina osôb sa na ESĽP so sídlom v Štrasburgu obrátila po tom, ako belgické súdy uviedli, že nemajú právomoc rozhodovať o imunite Svätej stolice.

Rím 12. októbra (TASR) - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v utorok rozhodol, že Vatikán nemôže byť súdený na miestnych súdoch za prípady sexuálneho zneužívania katolíckych kňazov. Informovala o tom agentúra AP.

Súd so sídlom v Štrasburgu tým potvrdil, že Vatikán má v takýchto prípadoch imunitu a nemôže byť s priestupkami kňazov spájaný.

ESĽP rozhodol v neprospech skupiny 24 ľudí, ktorí tvrdili, že boli obeťami nevhodného správania kňazov v Belgicku. Tieto osoby zodpovednosť pripisovali Svätej stolici z dôvodu nedostatkov pri riešení prípadov kňazov, ktorí obťažovali a znásilňovali deti. Vatikán podľa žalujúcej strany tieto prípady skôr zakrýval, ako by ich nahlasoval.

Skupina osôb sa na ESĽP so sídlom v Štrasburgu obrátila po tom, ako belgické súdy uviedli, že nemajú právomoc rozhodovať o imunite Svätej stolice. Sedemčlenná komora štrasburského súdu rozhodnutie belgických sudcov potvrdila. Obete podľa súdu neboli zbavené práva obrátiť sa na súd. Vatikán sa k utorkovému rozhodnutiu ESĽP odmietol vyjadriť.

Obe strany majú tri mesiace, aby sa obrátili na Veľkú komoru ESĽP, ktorá prijme záverečné rozhodnutie. Veľká komora pozostáva zo 17 sudcov a jej rozhodnutie je konečné.