Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Bol vydaný ďalší rozsudok proti poľským reformám v oblasti súdnictva

ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ide o jeden z dvoch novovytvorených súdnych senátov, ktoré vyvolali kontroverzie svojím zložením po vymenovaní sudcov zákonodarnou a výkonnou mocou.

Brusel/Štrasburg 8. novembra (TASR) - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v pondelok opäť odsúdil Poľsko za reformy v oblasti súdnictva. Stalo sa tak na základe sťažnosti dvoch poľských sudcov, ktorí sa sťažovali na nedostatok nezávislosti a nestrannosti novej komory pre mimoriadnu kontrolu a verejné záležitosti Najvyššieho súdu. Uviedla to tlačová agentúra AFP.

Ide o jeden z dvoch novovytvorených súdnych senátov, ktoré vyvolali kontroverzie svojím zložením po vymenovaní sudcov zákonodarnou a výkonnou mocou. Druhým je disciplinárny senát Najvyššieho súdu, ktorého zrušenie žiada Európska komisia.

Dvaja poľskí sudcovia, ktorí sa odvolali na ESĽP, upozornili, že sa uchádzali o miesto sudcov v komore pre mimoriadnu kontrolu a verejné záležitosti, ale nedostali odporúčanie a ich odvolania na poľskom Najvyššom súde boli v roku 2019 zamietnuté.

ESĽP usúdil, že postup vymenovania sudcov bol "poškodený" zákonodarnou a výkonnou mocou, a preto ide o "zásadnú nezrovnalosť", ktorá ovplyvnila proces menovania sudcov ako taký.

"Komora pre mimoriadnu kontrolu a verejné záležitosti preto nie je nezávislý a nestranný súd zriadený zákonom v zmysle Európskeho dohovoru o ľudských právach," skonštatovala súdna inštitúcia Rady Európy (RE). ESĽP zároveň vyzval poľskú stranu na rýchlu nápravu tohto nedostatku nezávislosti.

ESĽP v tomto prípade nariadil Poľsku zaplatiť sťažovateľom 15.000 eur ako nemajetkovú ujmu.

Podľa AFP je však tento prípad len jednou z 57 sťažností na Poľsko adresovaných ESĽP v rokoch 2018 – 2021 v súvislosti s rôznymi aspektmi reorganizácie poľského súdnictva. Ide o reformu, ktorú v roku 2017 iniciovala vláda pod vedením strany Právo a spravodlivosť (PiS).

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová minulý mesiac povedala, že Poľsko musí zrušiť disciplinárny senát Najvyššieho súdu ešte predtým, ako Brusel schváli poľský plán obnovy a odolnosti. Komisia sa odvoláva na júlový rozsudok Súdneho dvora EÚ, ktorý nariadil Poľsku okamžite pozastaviť činnosť tejto komory, čo však Varšava doteraz nevykonala. Súdny dvor EÚ preto v októbri vydal nové rozhodnutie, ktorým Poľsku udelil pokutu vo výške milión eur denne, kým sa tomuto rozsudku nepodriadi.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)