Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

ESĽP vyzval Maďarsko, aby zlepšilo starostlivosť o utečeneckú rodinu

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR/AP

Výzva je dočasným opatrením pre rodinu, ktorá po odmietnutí štatútu utečenca čaká na deportáciu a na ESĽP sa obrátila so sťažnosťou, že v tranzitnej zóne má zlé životné podmienky.

Budapešť/Štrasburg 15. februára (TASR) - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu vyzval Maďarsko, aby zlepšilo životné podmienky irackej rodiny s tromi deťmi, ktorá v tranzitnej zóne juhomaďarského mesta Tompa čaká na deportáciu. Podľa agentúry MTI o tom vo štvrtok v Štrasburgu informoval jeden z hovorcov súdu.

Výzva je dočasným opatrením pre rodinu, ktorá po odmietnutí štatútu utečenca čaká na deportáciu a na ESĽP sa obrátila so sťažnosťou, že v tranzitnej zóne nedostáva dostatok stravy a má zlé životné podmienky.

Súd vyzval Maďarsko, aby "zabezpečilo dostatočnú starostlivosť, a aby čo najskôr prijalo potrebné opatrenia v záujme toho, aby podmienky života rodiny zodpovedali tretiemu článku Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd".

MTI pripomína, že článok je o zákaze mučenia, neľudského a ponižujúceho zaobchádzania alebo trestania.

ESĽP ďalej vyzval maďarskú vládu, aby vzala do úvahy záujmy maloletých detí a aby o vývoji situácie informovala tento súd.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)