Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Esper navštívil Irak. Chce rokovať o vojskách odchádzajúcich zo Sýrie

Mark Esper, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Jeho stretnutie s predstaviteľmi irackého ministerstva obrany sa koná len deň po tom, ako iracká armáda vyhlásila, že americké sily, ktoré sa sťahujú zo Sýrie, nemajú povolenie zotrvať v Iraku.

Bagdad 23. októbra (TASR) - Americký minister obrany Mark Esper navštívil v stredu Irak, aby tam rokoval o budúcnosti amerických jednotiek, ktoré sa do tejto blízkovýchodnej krajiny sťahujú zo susednej Sýrie. Informovala o tom agentúra AP.

Stretnutie šéfa amerického rezortu obrany s predstaviteľmi irackého ministerstva obrany sa koná len deň po tom, ako iracká armáda vyhlásila, že americké sily, ktoré sa sťahujú zo Sýrie, nemajú povolenie zotrvať v Iraku.

Toto vyhlásenie podľa AP zdanlivo odporuje skorším vyjadreniam Espera, podľa ktorých sa mali americké vojenské jednotky presunúť zo Sýrie do Iraku, odkiaľ by podnikali operácie proti cieľom z extrémistického hnutia Islamský štát v Sýrii.

Esper v nadväznosti na stanovisko irackej armády uviedol, že chce s Bagdadom túto tému prediskutovať, pričom zdôraznil, že Washington si neželá, aby americké sily zotrvávali na území Iraku "donekonečna".