Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Zahraničie

Ešte sa nerozhodlo, či Orbán pôjde na mierový summit vo Švajčiarsku

Maďarský premiér Viktor Orbán sa usmieva počas spoločnej tlačovej konferencie so slovenským premiérom Robertom Ficom v Budapešti Foto: FOTO TASR/DUNA/MTI-Szilárd Koszticsák

Zelenskyj mal s Orbánom 8. mája telefonický rozhovor, v rámci ktorého maďarského ministerského predsedu pozval na mierový summit.

Budapešť 14. mája (TASR) - Zatiaľ nepadlo konečné rozhodnutie o tom, či predseda maďarskej vlády Viktor Orbán pôjde na mierový summit o Ukrajine, ktorý sa na žiadosť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského uskutoční 15. a 16. júna vo Švajčiarsku. Pre komerčnú televíziu ATV to uviedol v utorok šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Zelenskyj mal s Orbánom 8. mája telefonický rozhovor, v rámci ktorého maďarského ministerského predsedu pozval na mierový summit.

Szijjártó označil švajčiarsku mierovú konferenciu za mimoriadne čestnú iniciatívu, pretože ide o mier. "Vláda pristupuje pozitívne a s rešpektom ku všetkým rokovaniam, ktorých cieľom je vytvorenie mieru," zdôraznil minister, podľa ktorého Budapešť preto pozvanie zvažuje, ešte sa však definitívne nerozhodla.

Dodal ale, že je obzvlášť ťažké predstaviť si mierový summit len s jednou z dvoch bojujúcich strán. "Myslíme si, že základnou podmienkou úspechu mierového rokovania je, že dokážeme posadiť za stôl všetky bojujúce strany," podčiarkol Szijjártó s poznámkou, že existujú pochybnosti, či táto konferencia môže byť úspešná.

Švajčiarsko 2. mája oznámilo, že Rusko "v tejto fáze" nepozvali na júnovú konferenciu. Švajčiarska vláda je však presvedčená, že Rusko sa musí zapojiť do tohto procesu, uviedla vo vyhlásení. "Mierový proces bez Ruska nie je možný," skonštatovala.

Na rokovania v hotelovom komplexe Bürgenstock dosiaľ pozvali 160 delegácií vrátane členov EÚ a zoskupení G7, G20 a BRICS. Pozvánku dostali aj dvaja náboženskí predstavitelia.

Švajčiarska vláda uviedla, že vždy bola otvorená pozvaniu Ruska, ktoré však opakovane zdôraznilo, že nemá záujem zúčastniť sa na tomto summite. Ruskí predstavitelia tvrdia, že Švajčiarsko nie je dôveryhodné ako neutrálny sprostredkovateľ, keďže sa pridalo k sankciám EÚ voči Moskve.