Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Estetická medicína v Rusku čelí nedostatku botoxu a implantátov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruský farmaceutický priemysel však dúfa, že na konci leta by sa dodávky skrášľovacích produktov do Ruska mohli opäť obnoviť.

Moskva 7. júla (TASR) - Odvetvie estetickej medicíny v Rusku čelí nedostatku botoxu či silikónových prsných implantátov, ktoré sa pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu dovážali najmä z Nemecka a Spojených štátov. V dôsledku sankcií Západu sa však mnohí výrobcovia stiahli z ruského trhu, uviedla vo štvrtok Julija Frangulovová, spoluzakladateľka združenia kliník estetickej medicíny. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Rusko sa podľa Medzinárodnej spoločnosti estetickej plastickej chirurgie v počte skrášľovacích procedúr radí na deviate miesto na svete – v roku 2020 tam vykonali 621.000 zákrokov.

Po začiatku vojny na Ukrajine sa však z ruského trhu stiahol americký výrobca botoxu AbbVie. Okrem botoxu pociťujú ruské skrášľovacie kliniky aj nedostatok injekčných výplní tváre na báze kyseliny hyalurónovej, ktoré sa používajú na augmentáciu pier. Ruský farmaceutický priemysel však dúfa, že na konci leta by sa dodávky skrášľovacích produktov do Ruska mohli opäť obnoviť.

Ruská federácia nemá žiadnych domácich výrobcov silikónových prsných implantátov, ktoré musí preto dovážať najmä zo Spojených štátov a Nemecka. V dôsledku sankcií a popretŕhaných obchodných a logistických väzieb je však čoraz ťažšie sa k importovaným implantátom dostať.

V dôsledku nedostatku týchto produktov stúpa aj cena skrášľovacích zákrokov, ktoré sú v súčasnosti o 20 percent drahšie než pred začiatkom invázie na Ukrajinu.