Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Estónski nacionalisti si sprievodom pripomenuli výročie nezávislosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Fakľový sprievod v deň výročia nezávislosti Estónskej republiky organizovali konzervatívci a ich mládežnícka sekcia už siedmykrát.

Tallinn 25. februára (TASR) - Za účasti niekoľkých tisícov ľudí sa v pondelok večer v estónskej metropole Tallinn konal fakľový pochod usporiadaný pri príležitosti 102. výročia nezávislosti Estónskej republiky. V noci na utorok o tom informovala agentúra Interfax.

Podľa agentúry bolo v dave pochodujúcich veľa mladých ľudí, pričom mnohí z nich držali v rukách plagáty na podporu predsedu parlamentu Henna Polluaasa z Estónskej konzervatívnej ľudovej strany (EKRE), ktorý už viackrát vystúpil s požiadavkou, aby Rusko vrátilo územia patriace Estónsku do druhej svetovej vojny. Ide o územia, ktoré boli pričlenené k Rusku po tom, ako sa Estónsko v roku 1940 stalo republikou Sovietskeho zväzu.

Na zhromaždení na tallinnskom Námestí slobody, ktoré sa konalo na záver fakľového pochodu, vystúpil aj predseda vládnej pravicovo-populistickej EKRE Mart Helme.

Helme vo svojom prejave vyzval vedenie štátu, aby sa nebálo bojovať za dosiahnutie vytýčených cieľov. "Ak vodcovia neváhajú, národ pôjde za nimi," vyhlásil Helme.

Fakľový sprievod v deň výročia nezávislosti Estónskej republiky organizovali konzervatívci a ich mládežnícka sekcia už siedmykrát. Podľa Interfaxu má táto akcia každý rok viac účastníkov - kým v roku 2018 na ňu prišlo okolo 6000 ľudí, vlani ich bolo už viac ako 10.000.

Estónsko svoju nezávislosť vyhlásilo 24. februára 1918. Stalo sa tak po páde Ruskej ríše, ktorej súčasťou boli estónske územia dovtedy približne 200 rokov. Počas druhej svetovej vojny, v júni 1940, obsadili Estónsko sovietske jednotky a následne sa stalo Estónskou sovietskou socialistickou republikou. Nezávislosť znova získalo v roku 1991. Od roku 2004 je členom NATO a Európskej únie.