Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Estónsku odhalili pamätník letu mladého Nemca do Moskvy z roku 1987

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rust dňa 28. mája 1987 pristál na moste neďaleko Červeného námestia v Moskve, iba niekoľko metrov od Kremľa.

Tallinn 28. mája (TASR) - V Estónsku v piatok odhalili pamätník pripomínajúci let západonemeckého rekreačného pilota Mathiasa Rusta spred 35 rokov.

Vtedy osemnásťročnému mladíkovi sa počas studenej vojny podarilo bez prekážok prekročiť hranice bývalého Sovietskeho zväzu v jednomotorovom ľahkom lietadle typu Cessna 172.

Rust dňa 28. mája 1987 pristál na moste neďaleko Červeného námestia v Moskve, iba niekoľko metrov od Kremľa. Jeho čin naznačil, že zdanlivo neprekonateľná protivzdušná obrana ZSSR nie je taká účinná, ako sa všeobecne predpokladalo.

V parku kaštieľa na severovýchode Estónska pri príležitosti 35. výročia tejto udalosti odhalili symbolickú 24-metrovú dráhu z čierneho betónu, informuje tlačová agentúra DPA.

"Tento let cez železnú oponu prispel k rozpadu Sovietskeho zväzu a obnoveniu nezávislosti Estónska," uviedol pre miestny denník Ohtuleht majiteľ kaštieľa Tonis Kaasik.

Rust, letiaci z fínskych Helsínk, vstúpil do sovietskeho vzdušného priestoru neďaleko veže daného sídla, ktoré sa nachádza na severnom pobreží Estónska - mladík preletel nad pozorovateľňou sovietskych pohraničných jednotiek.

Rust tvrdil, že jeho let bol mierovou misiou. Za ilegálne prekročenie hraníc ho odsúdili na štyri roky v pracovnom tábore, určitý čas si však odsedel iba v moskovskej väznici. V lete 1988 ho sovietske orgány omilostili.

Jeho lietadlo, ktoré mal prenajaté, je vystavené v Nemeckom technickom múzeu v Berlíne (DTMB).