Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Estónsko požaduje zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN k Bielorusku

Na archívnej snímke vľavo minister zahraničných vecí Estónska Urmas Reinsalu na návšteve Slovenska. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Estónsko, členský štát Európskej únie a NATO, je v súčasnosti jedným z desiatich nestálych členov BR OSN a nachádza sa blízko Bieloruska.

Talinn 17. augusta (TASR) - Estónsko vyzvalo v pondelok na zvolanie zasadnutia Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) v súvislosti so situáciou v Bielorusku z dôvodu "potenciálneho ohrozenia" národnej bezpečnosti. Informovala o tom agentúra AFP.

Estónsko, členský štát Európskej únie a NATO, je v súčasnosti jedným z desiatich nestálych členov BR OSN a nachádza sa blízko Bieloruska.

"Vzhľadom na politickú krízu v Bielorusku a potenciálne ohrozenie medzinárodného mieru a bezpečnosti Estónsko navrhne pri najbližšej príležitosti diskusiu v Bezpečnostnej rade OSN o situácii v Bielorusku," uviedol vo vyhlásení estónsky minister zahraničných vecí Urmas Reinsalu.

Prezidentské voľby sa v Bielorusku konali 9. augusta. Úradujúci prezident Alexandr Lukašenko v nich získal 80,1 percenta hlasov, jeho hlavná súperka Sviatlana Cichanovská 10,12 percenta. Cichanovská i zvyšní kandidáti odmietli uznať výsledky týchto volieb.

Následné masové protesty sa stretli s nebývalou brutalitou zo strany bieloruských bezpečnostných síl. Miestne médiá v súvislosti s demonštráciami informovali o dvoch obetiach, vyše 6000 zadržaných a niekoľkých stovkách zranených.

Poľsko a tri pobaltské štáty Estónsko, Lotyšsko a Litva sa vyslovili za opakovanie prezidentských volieb a ponúkli sprostredkovanie pri hľadaní riešenia krízy.

Lukašenko obvinil štáty EÚ susediace s Bieloruskom zo zasahovania a povedal, že ruský prezident Vladimir Putin ponúkol krajine "komplexnú pomoc" pri "zaistení bezpečnosti".