Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Estónsko si pre Putinove vyjadrenia predvolalo ruského veľvyslanca

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Putin vo štvrtok prirovnal svoje súčasné vojenské akcie k dobytiu pobrežia Baltského mora ruským cárom Petrom Veľkým počas vojny proti Švédsku v rokoch 1700-21.

Talin 11. júna (TASR) - Estónsko si v piatok predvolalo ruského veľvyslanca v súvislosti s vyhláseniami ruského prezidenta Vladimira Putina o ruskom cárovi Petrovi Veľkom, ktorý v 18. storočí dobyl mesto, dnes ležiace na území Estónska. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Putin vo štvrtok prirovnal svoje súčasné vojenské akcie k dobytiu pobrežia Baltského mora ruským cárom Petrom Veľkým počas vojny proti Švédsku v rokoch 1700-21. Putin konkrétne spomenul Narvu, ktorá patrí Estónsku, jednému z troch pobaltských štátov a členskej krajine NATO.

Estónsky minister zahraničných vecí uviedol, že veľvyslanec Vladimir Lipajev bol predvolaný, aby mu tlmočili "odsúdenie nedávneho vyhlásenia prezidenta Putina... vrátane jeho komentárov o estónskom meste Narva," uvádza sa vo vyhlásení. Talin označil vyjadrenia ruského prezidenta za "úplne neprijateľné".

Estónsko, ktoré bolo súčasťou Ruskej ríše viac ako dve storočia, vyhlásilo nezávislosť v roku 1918. V roku 1940 Sovietsky zväz krajinu anektoval. Estónsko svoju nezávislosť obnovilo až v roku 1991.

Peter I., nazývaný Veľký, najprv vládol ako ruský cár a potom až do svojej smrti v roku 1725 ako ruský imperátor.