Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Estónsko tvrdí, že jeho vzdušný priestor narušil ruský vrtuľník

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Estónsko považuje tento mimoriadne vážny a poľutovaniahodný incident za úplne neprijateľný, uviedol vo vyhlásení estónsky rezort diplomacie.

Tallinn 10. augusta (TASR) - Estónsky vzdušný priestor v utorok večer narušil ruský vrtuľník. Estónske ministerstvo zahraničných vecí si preto v stredu predvolalo ruského veľvyslanca a v súvislosti s incidentom podalo sťažnosť. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Vrtuľník narušil vzdušný priestor v oblasti Koidula na juhovýchode Estónska približne na jednu minútu. Nemal zapnutú elektronickú identifikáciu a nepredložil ani letový plán. Pilot vrtuľníka podľa estónskej armády nenadviazal ani kontakt s kontrolou letovej prevádzky.

"Estónsko považuje tento mimoriadne vážny a poľutovaniahodný incident za úplne neprijateľný," uviedol vo vyhlásení estónsky rezort diplomacie.

Na stretnutí s ruským veľvyslancom zástupcovia estónskeho ministerstva zahraničných vecí opätovne ostro odsúdili pretrvávajúcu ruskú vojenskú agresiu na Ukrajine a zdôraznili, že Rusko "musí rešpektovať zvrchovanosť a územnú celistvosť štátov a medzinárodné právo".

Tallinn uviedol, že tento rok išlo už o tretie narušenie estónskeho vzdušného priestoru zo strany Ruska. Vlani sa tak stalo päťkrát.