Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V estónskom meste Narva odstránili sochu Lenina, pôjde do múzea

Ilustračné foto Foto: TASR/Ladislav Vallach

V Estónsku sa po ruskej invázii na Ukrajinu začala verejná debata o odstránení sovietskych pamätníkov z verejných priestranstiev.

Tallinn 21. decembra (TASR) - V estónskom meste Narva na hraniciach s Ruskom v stredu odstránili z verejného priestranstva sochu sovietskeho diktátora Vladimira Iľjiča Lenina. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Socha do jari 2023 zostane v priestoroch vojenského múzea; neskôr je presunú do estónskeho historického múzea do expozície venovanej politickej histórii, napísalo Narva Muuseum na sociálnej sieti.

Prevoz sochy z priestorov pred zámkom, v ktorom sídli Narva Muuseum je súčasťou medzinárodného projektu, ktorý je financovaný zo zdrojov EÚ a potrvá do konca roka 2023.

Približne štvormetrovú bronzovú sochu v Narve odhalili v novembri 1957 na Petrovskom námestí. Po vyhlásení samostatnosti Estónska ju do priestorov múzea presunuli v roku 1993.

V Estónsku sa po ruskej invázii na Ukrajinu začala verejná debata o odstránení sovietskych pamätníkov z verejných priestranstiev. Jeden z nich - repliku sovietskeho tanku T-34 - odstránili z verejného priestranstva v Narve v auguste tohto roka.

Mesto Narva sa nachádza na hraniciach s Ruskom asi 210 kilometrov východne od Tallinnu a viac než 90 percent jeho obyvateľov tvoria etnickí Rusi, píše DPA. Od ruského mesto Ivangorod ho oddeľuje iba rieka Narva.