Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Estónsku budú vyberať zo štyroch kandidátov na prezidenta

Na archívnej snímke slovenský prezident Andrej Kiska (vľavo) a estónsky prezident Toomas Hendrik Ilves pózujú počas stretnutia v Tallinne 19. októbra 2015. Foto: TASR/Kancelária prezidenta SR

Volebné grémium, ktoré tvorí 101 poslancov estónskeho parlamentu a viac ako 200 zástupcov samospráv bude môcť vo voľbách hlavy štátu v sobotu 24. septembra vyberať spomedzi štyroch kandidátov.

Tallinn 21. septembra (TASR) - Grémium, ktoré tvorí 101 poslancov estónskeho parlamentu a viac ako 200 zástupcov samospráv bude môcť vo voľbách hlavy štátu v sobotu 24. septembra vyberať spomedzi štyroch kandidátov.

Popri niekdajšej šéfke diplomacie pobaltskej republiky Marine Kaljurandovej, bývalom eurokomisárovi Siimovi Kallasovi a exministerke školstva Mailis Repsovej bude štvrtým uchádzačom o najvyššiu ústavnú funkciu v štáte Mart Helme. Predsedu Estónskej konzervatívnej ľudovej strany (EKRE) nominovalo dnes 21 z celkove 335 voliteľov oprávnených spolurozhodnúť o nástupcovi prezidenta Toomasa Hendrika Ilvesa, ktorého druhé päťročné funkčné obdobie sa skončí v októbri.

Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na dnešné oznámenie volebnej komisie v Tallinne.

Žiadny z estónskych prezidentských kandidátov nezískal na sklonku augusta v parlamente potrebnú dvojtretinovú podporu zákonodarcov. Voľba nového prezidenta sa tak automaticky presunula na volebné grémium, ktoré by malo rozhodnúť už o tri dni.