Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Estónsko vyhostí ruského veľvyslanca v reakcii na rovnaký krok Moskvy

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Estónsky šéf diplomacie Urmas Reunsalu povedal, že ruský veľvyslanec 7. februára opustí krajinu na základe princípu rovnocennosti.

Tallinn 23. januára (TASR) - Estónsko vyhostí ruského veľvyslanca v reakcii na rovnaký krok Moskvy. TASR správu prevzala v pondelok z agentúr AP a AFP.

Estónsky šéf diplomacie Urmas Reunsalu povedal, že ruský veľvyslanec 7. februára opustí krajinu na základe princípu rovnocennosti. Moskva v pondelok nariadila estónskemu veľvyslancovi Margusovi Laidremu opustiť krajinu do tohto istého dátumu.

Rusko oznámilo, že posúva úroveň diplomatických vzťahov na nižšiu úroveň a na čele estónskej diplomatickej misie v Moskve bude chargé d'affaires.

Ruský rezort diplomacie tiež uviedol, že estónska vláda" cielene ničí celý rad vzťahov s Ruskom" a postup Tallinnu označil za "totálnu rusofóbiu".

Estónsko 11. januára oznámilo vyhostenie 21 ruských diplomatov. Šéf diplomacie Urmas Reinsalu vtedy uviedol, že "od začiatku vojny (na Ukrajine) Estónsko zredukovalo bilaterálne vzťahy s Ruskou federáciou na absolútne minimum".