Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Estónsko vyzvalo spojencov, aby pre Ukrajinu urobili viac

Ukrajinskí vojaci sa v piatok 11. marca 2022 zúčastňujú školenia mimo Charkova na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Vojenská pomoc Estónska Ukrajine nedávno presiahla jedno percento HDP.

Tallinn 16. februára (TASR) - Estónsko, ktoré v pomere k svojej ekonomickej veľkosti poskytlo Kyjevu najviac vojenskej pomoci, vo štvrtok vyzvalo spojencov, aby urobili viac pre Ukrajinu. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Estónsky minister obrany Hanno Pevkur predniesol túto výzvu po rokovaniach so svojím americkým rezortným kolegom Lloydom Austinom v Tallinne.

"Zatiaľ čo Spojené štáty sú najväčším prispievateľom z absolútneho hľadiska, Estónsko je ním z hľadiska relatívneho," povedal Pevkur novinárom. "Vojenská pomoc Estónska Ukrajine nedávno presiahla jedno percento nášho HDP. Napriek tomu môžeme a musíme urobiť viac," dodal.

Pevkur vyzval európskych spojencov a spojencov NATO, aby zvýšili svoje výdavky na obranu na viac ako dve percentá HDP, pretože "viac sa dá dať len vtedy, keď je čo dať". Estónsko v budúcom roku plánuje prekročiť trojpercentnú hranicu.

Vyzval tiež medzinárodnú koalíciu, aby do konca roka dosiahla kombinovanú vojenskú pomoc Ukrajine najmenej 100 miliárd eur. Spojené štáty a ďalšie krajiny doteraz poskytli Ukrajine takmer polovicu tejto sumy vo forme bezpečnostnej pomoci.

Pomoc pre Ukrajinu sa týka takmer všetkých druhov vojenského vybavenia: od uniforiem, ručných zbraní a munície až po delostrelecké raketové systémy, protivzdušnú obranu a obrnené vozidlá.

Pevkur na záver vyzval Európsku úniu, aby "urýchlene" podporila ukrajinskú obranu jedným miliónom delostreleckých nábojov. V uplynulých dňoch sa objavili obavy, že Ukrajine sa rýchlo míňajú zásoby delostreleckých granátov dodaných Spojenými štátmi a ďalšími spojencami.