Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Estónsko zakázalo používať na oslavách Dňa víťazstva ruské symboly

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Polícia informovala, že spomínanie na obete druhej svetovej vojny nie je v krajine zakázané, nesmie sa však zneužívať na "podnecovanie násilia a nenávisti medzi ľuďmi".

Helsinki 20. apríla (TASR) - Estónsko zakázalo v hlavnom meste Tallinn a jeho okolí také zhromaždenia ku Dňu víťazstva nad fašizmom, na ktorých by ich účastníci používali sovietske či ruské symboly alebo vlajky. Informovala o tom v stredu agentúra AP s tým, že v tejto pobaltskej krajine sa pri príležitosti 9. mája tradične schádza tamojšia početná ruská menšina, aby si oslavami uctila výročie konca druhej svetovej vojny.

"Estónsky štát bol doteraz tolerantný k podujatiam konajúcim sa 9. mája, avšak aktuálne správanie sa Ruska na Ukrajine vylučuje, aby sa v Estónsku konali verejné zhromaždenia vyjadrujúce podporu agresorovi a vystavujúce vojnové symboly," uviedol šéf polície a pohraničnej stráže Elmar Vaher.

Polícia zároveň informovala, že spomínanie na obete druhej svetovej vojny nie je v krajine zakázané, nesmie sa však zneužívať na "podnecovanie násilia a nenávisti medzi ľuďmi".

K zakázaným symbolom patria vlajky Sovietskeho zväzu a Ruska, ako aj sovietske vojenské uniformy či čierno-oranžová stuha svätého Juraja, ktorá sa v Rusku nosí ako symbol víťazstva ZSSR nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne.

Zákaz bude platiť do 10. mája, pričom sa vzťahuje na hlavné mesto Tallinn a jeho okolie.

Etnickí Rusi tvoria približne štvrtinu z 1,3-miliónovej populácie Estónska. Pri oslavách 9. mája tradične kladú kvety k bronzovej soche vojaka v Tallinne, ktorá je symbolickým pamätníkom obetí z radov vojakov Červenej armády padlých v druhej svetovej vojne počas bojov v Estónsku.