Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Estónsky parlament zatiaľ prezidenta nezvolil

Bývalý štátny kontrolór, terajší riaditeľ Estónskeho národného múzea a prezidentský kandidát Alar Karis, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ďalšie dve kolá hlasovania sú na programe v utorok. Ak sa aj tie skončia neúspešne, hlavu štátu zvolí v septembri osobitná 208-členná volebná komisia.

Tallinn 30. augusta (TASR) - Poslanci estónskeho parlamentu v pondelok na mimoriadnom zasadnutí nezvolili nového prezidenta krajiny. Jediný kandidát, riaditeľ Estónskeho národného múzea Alar Karis v prvom kole hlasovania nezískal potrebnú dvojtretinovú väčšinu, informovala agentúra AP.

Karisovi sa v 101-člennom zákonodarnom zbore nepodarilo získať potrebnú väčšinu 68 poslancov. V prvom kole dostal 63 hlasov, 16 zákonodarcov odovzdalo prázdne hlasovacie lístky a zvyšní poslanci boli buď neprítomní, alebo sa zdržali hlasovania.

Ďalšie dve kolá hlasovania sú na programe v utorok. Ak sa aj tie skončia neúspešne, hlavu štátu zvolí v septembri osobitná 208-členná volebná komisia.

Funkčné obdobie súčasnej estónskej prezidentky Kersti Kaljulaidovej (63) sa končí 10. októbra. O ďalšie päťročné funkčné obdobie sa nemohla uchádzať, pretože sa jej nepodarilo získať podporu 21 zákonodarcov, aby ju nominovali za kandidátku volieb.

Jediný súčasný kandidát na budúceho prezidenta Alar Karis sa narodil 26. marca v roku 1958. Študoval molekulárnu genetiku a biológiu, pričom v minulosti pôsobil ako rektor Estónskej univerzity prírodných vied a neskôr aj Univerzity v Tartu. Od roku 2013 pôsobil na pozícii štátneho kontrolóra a od roku 2017 je riaditeľom Estónskeho národného múzea.