Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Estónsky politik bicykloval na podporu Ukrajiny z Tallinnu do Kyjeva

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Enn Vaga, ktorý je poslancom najsilnejšej vládnej Estónskej reformnej strany (ER), na cestu vyrazil 26. apríla.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Tallinn 3. mája (TASR) - Estónsky politik Kristo Enn Vaga prešiel za necelý týždeň na bicykli 1700-kilometrovú trasu z Tallinnu do Kyjeva. Jeho cieľom bolo vyzbierať finančné prostriedky na pomoc ukrajinskej armáde odolávajúcej už vyše dva roky ruskej agresii.

Enn Vaga, ktorý je poslancom najsilnejšej vládnej Estónskej reformnej strany (ER), na cestu vyrazil 26. apríla. Do Kyjeva dobicykloval vo štvrtok, a to po prejazde Lotyšskom, Litvou a Poľskom, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

"Cesta bola fyzicky aj psychicky vyčerpávajúca z dôvodu silného protivetra," povedal. "To, čo robí ukrajinská armáda pre Estónsko aj celú Európu, sa však nedá v žiadnom prípade porovnať s touto cyklojazdou," dodal.



Vaga na sociálnej sieti X zverejňoval aj fotografie z jazdy. Zároveň informoval, že cestou chcel estónskej verejnosti taktiež pripomenúť, že vojna je bližšie, než by sa mohlo zdať.

Tento 27-ročný politik je od roku 2023 poslancom jednokomorového estónskeho parlamentu. V minulosti bol profesionálnym cyklistom a Estónsko reprezentoval na viacerých medzinárodných súťažiach. Dva roky jazdil aj za francúzsky cyklistický klub Charvieu-Chavagneux IC.

Ukrajina, ktorá už viac ako dva roky odoláva ruskej invázii, je do veľkej mieri závislá od vojenskej pomoci Západu. Estónsko hraničiace s Rusko je v tomto smere jedným z jej najvernejších spojencov, pripomína DPA.