Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 20. jún 2024Meniny má Valéria
< sekcia Zahraničie

Etiópia za druhú polovicu 2021 hlási najmenej 750 mŕtvych civilistov

Matka plače počas ošetrenia svojho ročného dieťaťa, ktoré utrpelo zranenia pri leteckom bombovom útoku na dedinu v etiópskom regióne Tigraj, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Etiópia: EHRC za druhú polovicu 2021 hlási najmenej 750 obetí z radov civilistov

Addis Abeba 11. marca (TASR) - Najmenej 750 civilistov zomrelo v druhej polovici roka 2021 v etiópskych zväzových štátoch Afarsko a Amharsko v dôsledku útokov alebo mimosúdnych popráv. Vyplýva to z piatkovej správy Etiópskeho výboru pre ľudské práva (EHRC). TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Najmenej 403 civilistov podľa EHRC prišlo o život počas leteckých náletov, útokov dronov i delostreleckých útokov. Ďalších 346 bolo obeťou mimosúdnych popráv.

Výbor takisto obvinil tigrajských povstalcov z ďalších prípadov zneužitia vrátane skupinových znásilnení, mučenia, rabovania a ničenia verejných zariadení ako nemocnice a školy v regiónoch Afarsko a Amharsko.

Povstalci v zväzovom štáte Tigraj vlani v júli opätovne obsadili tigrajské hlavné mesto Mekele a začali ofenzívu v susedných regiónoch Afarsko a Amharsko, pripomína AFP. Všetky tri tieto štáty ležia na severe Etiópie.

Konflikt medzi etiópskou vládou a Tigrajským ľudovým oslobodzovacím frontom (TPLF) sa začal v novembri 2020. Etiópsky premiér Abiy Ahmed vtedy do Tigraja poslal armádu, aby voči TPLF zakročila. Podľa odhadov Organizácie Spojených národov (OSN) v dôsledku bojov v Etiópii zahynuli tisíce ľudí.