Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Etiópia: Mierové rozhovory s povstalcami z Tigraja budú 24. októbra

Tigrajskí povstalci obvinili v stredu 24. augusta 2022 etiópske vládne jednotky zo začatia "rozsiahlej ofenzívy" v južnej časti regiónu Tigraj na severe Etiópie. Foto: TASR/AP

Etiópska vláda aj tigrajskí povstalci prijali pozvanie AÚ na mierové rozhovory, ale toto stretnutie sa nikdy neuskutočnilo a ozbrojený konflikt v regióne sa ešte zhoršil.

Addis Abeba 20. októbra (TASR) - Mierové rokovania medzi etiópskou vládou a povstalcami zo zväzového štátu Tigraj sa uskutočnia 24. októbra v Juhoafrickej republike (JAR). Vo štvrtok to oznámil Redwan Hussein, poradca pre národnú bezpečnosť etiópskeho premiéra Abiya Ahmeda.

"Komisia Africkej únie (AUC) nás informovala, že mierové rozhovory sú naplánované na 24. októbra v JAR. Znovu sme potvrdili náš záväzok zúčastniť sa," napísal Hussein na sociálnej sieti Twitter.

"Sme však zdesení, že niektorí sú odhodlaní zabrániť mierovým rozhovorom a šíriť falošné obvinenia proti obranným opatreniam," dodal. Addis Abeba v utorok oznámila, že v Tigraji dobyla tri mestá.

Výzvy medzinárodného spoločenstva na zastavenie eskalujúceho násilia v Tigraji začali pribúdať od začiatku októbra, keď sa Africká únia (AÚ) neúspešne pokúsila priviesť obe bojujúce strany k rokovaciemu stolu.

Etiópska vláda aj tigrajskí povstalci prijali pozvanie AÚ na mierové rozhovory, ale toto stretnutie sa nikdy neuskutočnilo a ozbrojený konflikt v regióne sa ešte zhoršil.

Konflikt na severe Etiópie vypukol v novembri 2020, keď sa predseda etiópskej vlády Abiy Ahmed vojenskou silou rozhodol zvrhnúť regionálnu vládu vedenú Tigrajským ľudovým oslobodzovacím frontom (TPLF). V marci 2022 bojujúce strany uzavreli prímerie, boje sa však v auguste obnovili.