Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Etiópia obvinila USA zo zaujatosti pre obvinenia o vojnových zločinoch

Na snímke etiópski vojaci. Foto: TASR/AP

V pondelok Washington obvinil všetky strany konfliktu v etiópskom zväzovom štáte Tigraj z páchania vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti.

Addis Abeba 21. marca (TASR) - Etiópska vláda obvinila v utorok Spojené štáty zo zaujatosti v súvislosti s ich tvrdeniami, že etiópske vládne sily a eritrejskí vojaci páchali počas dva roky trvajúceho konfliktu v Tigraji vojnové zločiny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Vyhlásenia Spojených štátov sú buričské," uviedlo etiópske ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení. V pondelok Washington obvinil všetky strany konfliktu v etiópskom zväzovom štáte Tigraj z páchania vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti. Spojené štáty pritom poukázali na zločiny proti ľudskosti páchané etiópskymi, eritrejskými a amharskými vojakmi a nespomenuli tigrajských povstalcov.

Podľa etiópskeho ministerstva zahraničných vecí Spojené štáty "nespravodlivo rozdeľujú vinu medzi rôzne strany konfliktu". "Tento zaujatý a sporný postoj USA je neuvážený," uviedol rezort diplomacie. Dodal, že vyjadrenia Spojených štátov sú nemiestne a nepomáhajú mierovým procesom.

Konflikt na severe Etiópie vypukol v novembri 2020, keď etiópsky premiér Abiy Ahmed vyslal vojenské jednotky, aby zvrhli regionálnu vládu vedenú Tigrajským ľudovým oslobodzovacím frontom (TPLF). Obe strany sa vlani 2. novembra v juhoafrickom hlavnom meste Pretória dohodli na prímerí za prítomnosti predstaviteľov USA a Africkej únie (AÚ).

Konflikt v Tigraji negatívne ovplyvnil vzťahy Spojených štátov a Etiópie, kedysi jedného z hlavných partnerov USA v Afrike. Minulý týždeň navštívil Etiópiu americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.