Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Etiópia oslavuje prvé naplnenie kontroverznej priehrady

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Egypt, ktorý sa v súvislosti so svojím poľnohospodárstvom, priemyslom a spotrebou vody v domácnostiach spolieha takmer výlučne na Níl, vyjadruje znepokojenie, že priehrada obmedzí jeho zásoby vody.

Addis Abeba 2. augusta (TASR) - Etiópčania v nedeľu oslavovali prvé naplnenie vodného diela nazvaného Priehrada veľkej etiópskej obrody (GERD). Obyvatelia hlavného mesta Addis Abeba vyšli do ulíc na podporu tohto projektu na rieke Modrý Níl, ktorý je často označovaný za kontroverzný.

Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Koordinované oslavy, súčasť kampane "Jeden hlas pre našu priehradu", nasledovali po tom, ako etiópsky prezident Abiy Ahmed 22. júla vyhlásil, že hladina vody v nádrži obrovskej priehrady dosiahla vďaka výdatným dažďom úroveň predpokladanú pre prvý rok svojho napĺňania.

Predstavitelia tejto východoafrickej krajiny dúfajú, že priehrada za 4,6 miliardy dolárov, ktorej výstavbu v plnej miere financovala etiópska vláda, dosiahne plnú kapacitu na výrobu elektrickej energie v roku 2023.

Projekt je však podľa DPA už roky sporný a spôsobil animozitu v rokovaniach medzi Etiópiou a Egyptom. Etiópia chce, aby táto hydroelektráreň rozšírila jej vývoz energie, pričom tvrdí, že to vytrhne milióny obyvateľov z chudoby.

Egypt, ktorý sa v súvislosti so svojím poľnohospodárstvom, priemyslom a spotrebou vody v domácnostiach spolieha takmer výlučne na Níl, vyjadruje znepokojenie, že priehrada obmedzí jeho zásoby vody. Podobné starosti má aj Sudán, ktorý leží na dolnom toku Nílu a obáva sa o prístup k životne dôležitým zdrojom vody.

Komisia Africkej únie (AÚ) označila za "absolútne nevyhnutné, aby sa Egypt, Sudán a Etiópia s podporou AÚ dohodli na ochrane záujmov všetkých strán". Modrý Níl pramení v Etiópii a spoločne s Bielym Nílom je zdrojnicou rieky Níl - najdlhšej rieky sveta.