Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Ozbrojenci v Etiopii zabili pri útoku najmenej 32 civilistov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Terčom útoku mali byť členovia druhej najväčšej etnickej skupiny v krajine Amharov.

Addis Abeba 2. novembra (TASR) - Najmenej 32 civilistov zabili neznámi ozbrojenci pri víkendovom útoku v etiópskom federálnom štáte Oromia. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na Etiópsku komisiu pre ľudské práva. Preživší podľa organizácie Amnesty international napočítali až 54 obetí.

Nedeľňajší útok na západe Etiópie vykonalo približne 60 "ozbrojených aj neozbrojených páchateľov", uviedla komisia a dodala, že počet mŕtvych pravdepodobne bude rásť. Terčom útoku mali byť členovia druhej najväčšej etnickej skupiny v krajine Amharov. Útočníci sú podľa miestnej vlády členovia Oromskej oslobodzovacej armády, ozbrojenej skupiny obviňovanej z únosov a bombových útokov v západnej a južnej Etiópii.

Jeden preživší pre AFP uviedol, že k útoku došlo po tom, ako bezpečnostné sily oblasť náhle a bez vysvetlenia opustili. Etiópska komisia pre ľudské práva vyzvala vládu, aby prešetrila, prečo armáda oblasť opustila.

Oromská oslobodzovacia armáda sa odštiepila od Oromského oslobodzovacieho frontu, opozičnej strany, ktorá bola v exile do roku 2018, keď podpísala mierovú zmluvu s etiópskou vládou a jej premiérom Abiyom Ahmedom.

Ahmed dostal v roku 2019 Nobelovu cenu za mier za iniciatívu pri riešení pohraničného konfliktu so susednou Eritreou.