Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pri protestoch v Etiópií sa zvýšil počet mŕtvych

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR/AP

Pri demonštráciách došlo k trom výbuchom. Bomba zabila tých, čo ju nastražili aj nevinných civilistov.

Addis Abeba 2. júla (TASR) – Najmenej 90 ľudí prišlo tento týždeň o život v etiópskom hlavnom meste Addis Abeba pri demonštráciách proti zabitiu tamojšieho známeho speváka a aktivistu Hachalua Hundessu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP s odvolaním sa na miestne zdroje.

Speváka zastrelili v noci na utorok. Polícia zadržala troch podozrivých, avšak k prípadu ďalšie informácie neposkytla. Jeho zabitie vyvolalo veľké znepokojenie medzi obyvateľmi, ktorí ho hneď na druhý deň prišli vyjadriť do ulíc.

Dôvod spevákovho zabitia nebol bezprostredne známy, avšak demonštranti z neho obvinili bezpečnostné sily a myslia si, že za zločinom sa skrýval politický motív, keďže jeho hudba obhajovala práva etnickej skupiny Oromo. Hachalua pochovali vo štvrtok v jeho rodnom meste Ambo.

Pri demonštráciách došlo k trom výbuchom, uviedla polícia a dodala, že bomba zabila tých, čo ju nastražili aj nevinných civilistov.

Internet a mobilné dátové služby sú v krajine pre demonštrácie momentálne obmedzené a ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch upozorňuje, že tento výpadok „znemožňuje prístup k informáciám o zabitých a zranených demonštrantoch".

Pri protestoch bol zatknutý aj známy etiópsky aktivista Jawar Mohammed, ktorý vlani viedol protivládne protesty, kde zahynulo niekoľko jeho stúpencov. Zatkli ho spolu s vodcom opozičnej strany Bekelem Gerbom a ďalšími 33 ľuďmi.

Nepokoje v krajine sú odkazom na rastúcu nespokojnosť s vládou premiéra Abiya Ahmeda, proti ktorému protestujú bývalí spojenci z rovnakého etnika.

Jawar, Abiy i Hachalu sú z etnika Oromo, najväčšej etnickej skupiny v Etiópii, ktorej členovia už dlho veria, že ich vláda zanedbáva.

Protesty v etiópskych regiónoch Oromia a Amhara v minulosti viedli k demisii predsedu vlády Hailemariama Desalegna. Funkciu po ňom v apríli 2018 prebral práve Abiy.

V roku 2018 ocenili Abiya Nobelovou cenou mieru aj za jeho snahu dosiahnuť mier v regióne. Napriek jeho vláde sú však politické konflikty a napätie medzi viac ako 80 etnickými skupinami opäť na vzostupe.