Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Etiópia sa zaviazala k mierovému riešeniu aj obranným krokom v Tigraji

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník OSN António Guterres, Spojené štáty a ďalšie západné mocnosti vyjadrili znepokojenie nad zhoršujúcim sa násilím v Tigraji a vyzvali na mierové urovnanie konfliktu.

Addis Abeba 17. októbra (TASR) - Etiópska vláda sa v pondelok opätovne zaviazala, že bude viesť mierové rozhovory pod vedením Africkej únie (AÚ). Zároveň však prijme "obranné opatrenia" vrátane obsadenia letísk a ďalších federálnych zariadení vo zväzovom štáte Tigraj. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

"Tieto opatrenia si nevynútili len opakované útoky Tigrajského ľudového oslobodzovacieho frontu (TPLF), ale aj aktívna tajná dohoda s nepriateľskými zahraničnými mocnosťami," uviedla vládna komunikačná služba vo vyhlásení.

Šéf Komisie AÚ Moussa Faki Mahamat v nedeľu vyzval na "okamžité, bezpodmienečné prímerie" a žiadal, aby sa obe strany konfliktu "opäť zaviazali k dialógu".

Tigrajskí povstalci v nedeľu uviedli, že sú "pripravení pristúpiť na okamžité zastavenie nepriateľských akcií", pričom vyzvali medzinárodné spoločenstvo, aby tlačilo na etiópsku vládu, aby prišla k rokovaciemu stolu.

Addis Abeba vyhlásila, že sa "zaviazala k mierovému riešeniu konfliktu prostredníctvom mierových rokovaní pod vedením AÚ". Vláda zároveň dodala, že spolu s tým prijme "obranné opatrenia" na ochranu suverenity a územnej celistvosti krajiny pred vnútornými a vonkajšími hrozbami.

"Je preto nevyhnutné, aby etiópska vláda prevzala okamžitú kontrolu nad všetkými letiskami a ďalšími federálnymi zariadeniami v regióne," uvádza sa vo vyhlásení.

Konflikt na severe Etiópie vypukol v novembri roku 2020, keď sa etiópsky premiér Abiy Ahmed vojenskou silou rozhodol zvrhnúť regionálnu vládu vedenú TPLF. V marci 2022 bojujúce strany uzavreli prímerie, ktoré v auguste prerušilo obnovenie bojov.

Generálny tajomník OSN António Guterres, Spojené štáty a ďalšie západné mocnosti vyjadrili znepokojenie nad zhoršujúcim sa násilím v Tigraji a vyzvali na mierové urovnanie konfliktu.